Dry Needling

Behandeling van Myofasciale Triggerpoints

DRY NEEDLING

Deze techniek wordt sinds 2006 in Nederland toegepast. Hierbij wordt een acupunctuurnaald in het triggerpoint (dus in de spier) ingebracht en kort op en neer bewogen. Het interne milieu van de spier herstelt zich (bloedsomloop wordt hersteld waardoor de aanvoer van zuurstof/voedingsstoffen weer op gang komt, alsmede de afvoer van afvalstoffen) en de overprikkeling van het zenuwstelsel wordt genormaliseerd.

Deze methode is niet pijnvrij, maar de meeste clienten kiezen voor deze methode omdat de resultaten vaak bijzonder zijn. De behandeling gaat snel en het aantal behandelingen dat nodig is, is vaak veel minder dan bijvoorbeeld bij de manuele triggerpointbehandelingen.

Dry Needling werkt zeer effectief en snel bij acute klachten (b.v. een trauma door een val of een sportblessure), maar ook bij chronische klachten, waaronder frozen shoulder, restklachten na hernia-operatie, peesontstekingen (b.v. tenniselleboog) en jarenlange hoofdpijnklachten.

Bij Chairful wordt deze methode sinds 2011 toegepast, na een gedegen opleiding bij Myofasciale Pijnseminars in Groningen (www.myofascialepijn.nl).
Mede vanwege het karakter van de methode (naald in spier! geen voor de hand liggende Westerse toepassing) is er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van deze methode (evidence based).

Nota bene: geen enkele client wordt verplicht deze methode te ondergaan!
Sommige mensen zijn doodsbang voor naalden, maar ook bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er niet voor Dry Needling gekozen wordt (per behandeling wordt dit afgewogen). Voorbeelden van dergelijke omstandigheden zijn een simpele verkoudheid, griep, zwaar vermoeid zijn, menstruatie, e.d.
Reden hiervan is de methode dan vaak als te pijnlijk wordt ervaren.

Mocht besloten worden tot een behandelplan met Dry Needling dan wordt er vaak een serie van 3 tot 4 behandelingen ingepland. Na dit aantal behandelingen weten we of deze methode voor u werkt, of dat we een andere interventie moeten inzetten.

Gevolg van de behandeling: u kunt 1 tot 2 dagen last hebben van deze behandeling. Bijna direct erna wordt de behandelde spier stijf en soms ook pijnlijk. Meestal helpt het om bij thuiskomst lang en flink warm te douchen. Dat scheelt al vaak de helft aan stijfheid. Bij de meeste mensen is na een dag weinig meer te merken van de stijfheid.

_Dryneedlingclose