Onze behandelmethoden

Wij helpen u graag snel van die vervelende klachten af

DSC05984

Myofasciale Triggerpoint Therapie

Behandeling van pijnlijke knopen in spieren

In de volksmond worden triggerpoints omschreven als ‘knopen’ in spieren. En knopen in spieren doen, zoals iedereen weet: Pijn! Maar waarom doen ze pijn? En waarom geven mensen vaak pijn aan op plekken waar het probleem niet zit? Dat is het mysterie van Myofasciale Triggerpoints.

Triggerpoints kunnen op diverse manieren worden behandeld: manueel, met Dry Needling of met F.I.T. Hieronder een overzicht van deze behandelmethoden.

DSC06155_copy

Manuele behandeling van Triggerpoints

Behandeling met behulp van massage/drukpunttechnieken

Dit is een manuele techniek uitgevoerd met vingers, duimen en elleboog.
Door de directe druk en/of diepe strijkingen op het triggerpoint uit te oefenen wordt de knoop ‘ontward’, met als gevolg dat de bloedsomloop zich kan herstellen waardoor zuurstof en voedingsstoffen weer aangevoerd kunnen worden en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook hierbij wordt de zenuwoverprikkeling genormaliseerd.

Deze manuele techniek kan effectief zijn, maar komt niet zo diep als bijvoorbeeld Dry Needling. Nadeel is dus dat niet op alle lagen in de spier de triggerpoints worden aangepakt.

DSC06188

Dry Needling

Voor een effectieve aanpak van triggerpoints

Bij Dry Needling wordt een acupunctuurnaald in het triggerpoint (dus in de spier) ingebracht en kort op en neer bewogen. Het interne milieu van de spier herstelt zich (bloedsomloop wordt hersteld waardoor de aanvoer van zuurstof/voedingsstoffen weer op gang komt, alsmede de afvoer van afvalstoffen) en de overprikkeling van het zenuwstelsel wordt genormaliseerd.

DSC06203

Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) en Fasciatraining

Fascia omgeeft ons hele lichaam als een soort wetsuite, een duikerspak

Het mooie van het vak fysiotherapie is dat het altijd in beweging en in ontwikkeling is. Een van de laatste ontwikkelingen binnen dit vak is Fascia Integratie Therapie en daaraan gekoppeld fasciatraining. In mijn zoektocht naar een iets zachtere behandeling van triggerpoints door met name Dry Needling kwam Fasciatherapie op mijn pad. Binnen de fasciatherapie staat ook de behandeling van Myofasciale Triggerpoints centraal, maar wordt er ook gekeken naar het omgevende bindweefsel-netwerk waar de triggerpoints deel van uitmaken. Dit netwerk heet: Fascia.

DSC05972

Medical Taping Concept

Ondersteunt en stimuleert de fascia

Medical Taping wordt niet in alle behandelingen of bij alle blessures toegepast. MTC werkt voornamelijk op de triggerpoints en de fascia van de spier. Het geeft soms een gevoel van ondersteuning, maar in principe beweegt het de fascia en bepaalde technieken hebben direct invloed op het triggerpoint. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd; zuurstof en voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd.

Hoewel de tape die wij gebruiken hypo-allergeen is, kan niet iedereen ertegen. Soms weet men dit van te voren, maar soms merkt u dit in de dagen nadat de tape is toegepast. Bij roodheid, jeuk, pijn e.d. geldt als vaste regel: tape eraf!

DSC06020

Oefentherapie

Herstel van functie na een blessure

Oefentherapie altijd een belangrijke rol in ieder behandelplan. Dit gaat van huiswerkoefeningen voor thuis tot een oefentraject in de fitnesszaal van Sportschool Dynamic Motion.

Oefentherapie kan gericht zijn op het herstel van functie na blessure en/of herstel van de algehele conditie, bijvoorbeeld na een operatie ter vervanging van een knie-, heup- of schoudergewricht, of voorstekruisband-problematiek.

De cliënten van Chairful kunnen gedurende 4 weken gratis gebruik maken van de faciliteiten in de fitnessruimte van sportschool Dynamic Motion. Gedurende deze 4 weken wordt de client onder begeleiding van de fysiotherapeut geleerd hoe met de apparatuur om te gaan en zelfstandig te trainen. Dit kan 2 a 3 keer per week.

Na deze periode van 4 weken neemt de client vervolgens een abonnement om de training voort te zetten en verder op te bouwen (in overleg met de fysiotherapeut).

Het komt ook voor dat oefentherapie wordt ingezet om een client aan het bewegen te krijgen. Het is bekend dat beweging altijd loont en bijdraagt tot algehele verbetering van de conditie, maar ook invloed heeft op bijvoorbeeld de geestelijke gesteldheid.

DSC06168

Massages

Ontspanning-, bindweefsel- en sport- en stoelmassage

Naast bovengenoemde methoden kan massage binnen het behandelplan toegepast worden. Wij hebben het dan over ontspanning-, bindweefsel- en sport- en stoelmassage.

Het menselijk lichaam is een onvoorstelbaar, goed georganiseerd geheel

en in staat zichzelf te genezen… maar soms is hulp even nodig!

... we helpen graag!